Tresčí játra Nekton - doplňte vitamíny D a A přirozenou cestou

Máte v zimě často chuť na tresčí játra? Žádný div. Nedostatek sluníčka brání vašemu tělu ve výrobě vitamínu D, méně opravdu čerstvého ovoce a zeleniny ovlivní negativně příjem vitamínu A a neustálá zima zvyšuje výdej energie. Vitamín D, vitamín A doplníte právě tresčími játry.
Pokud chcete rovnou na stránku s recepty na pomazánky z tresčích jater klikněte ZDE

Tři mušketýři - Vitamíny A, D a Omega 3 mastné kyseliny

Tresčí játra jsou přirozeným a bohatým zdrojem vitamínu A, D a Omega 3 mastných kyselin. Vitamíny A a D jsou rozpustné v tucích. Bez přítomnosti tuku je nemá co přesunout do vašeho těla a pokud je třeba na lačno vypijete spolu s multivitaminem, projdou tyto vitamíny tělem bez užitku.

Tresčí játra Nekton

Tresčí játra jsou hlavně z tuku. Nemusíte tak řešit, jestli si na vitamín A bohatou mrkev máte namazat máslo, nebo ji zapít skleničkou olivového oleje, aby mělo co, v ní obsažený vitamín A transportovat do těla. Vitamíny jsou v tučných játrech již rozpuštěné a přirozeně se tak dostanou kam mají.

Navíc velká část tuku v tresčích játrech jsou Omega 3 mastné kyseliny, které miluje vaše srdce a vaše cévy.

Tresčí játra Nekton - zdraví z čistých Norských vod

Všechna tresčí játra Nekton pochází z Norska. Zdejší čisté vody zaručují, že surovina je v nejlepší možné kvalitě. Bedlivě se hlídají těžké kovy, dioxiny a cokoliv, co by se v rybě mohlo objevit.

Norové zároveň velmi dbají na udržitelnost a i běžný lov tresek tu podléhá velmi přísným pravidlům. My vám nabízíme jak tradiční tresčí játra řady Nekton Premium, tak i výběrová tresčí játra Nekton, která mají navíc certifikaci MSC. Certifikace MSC znamená, že každá fáze lovu i zpracování tresek je ještě přísněji kontrolovaná, aby bylo zaručeno, že i v dalších letech bude tresek dostatek a při jejich lovu byl vliv na biosféru co nejmenší.

Výroba samotná je velmi jednoduchá. Tresčími játry se naplní konzerva, posolí se, uzavře a chvíli vaří/sterilizuje, to je vše. Během vaření pustí játra olej a proto se někdy setkáte s tím, že je v konzervě více jater a méně oleje a někdy je to naopak. Platí ale, že se do konzervy nic dalšího nepřidává. Vše je přírodní.

Tresčí játra Nekton
Výběrová tresčí játra Nekton, tradiční tresčí játra Nekton a Výběrová tresčí játra Nekton uzená.

Jak často jíst?

Tresčí játra jsou tučná, nejedná se tak o dietní potravinu a vitamíny A a D jsou při vysoké konzumaci nezdravé. Obecně se považuje za zdravé jíst dvě čajové lžičky oleje z tresčích jater denně. Z toho nám vychází, že jedno balení tresčích jater týdně na jednu osobu je pro vaše zdraví dostačující. Vyplývá z toho také, že je dobré olej z konzervy nevylévat.

Tradiční delikatesa a milá pozornost

Já mám tresčí játra spojená s návštěvami babičky, a to hlavně v zimě. Je zajímavé, že v létě se na stole tolik neobjevovala. Jako by v zimě nevědomky doplňovala chybějící vitamín D, kterého měla přes léto díky zálibě v zahradničení dost.

Jak je chystala? Dozvíte se v blogu s Recepty na pomazánku z tresčích jater, kde se můžete naučit i jednoduché jednohubky z tresčích jater.

Tresčí játra, sardele, kaviár Nekton
Tresčí játra, sardelová očka, kaviár... Dobroty od Nektonu, které máte vždy po ruce.

Ondrovo okénko - Tip na dárek/malou pozornost?

Moje babička měla několik konzerv tresčích jater vždycky ve spíži. Využívala tak jejich další přednost, kterou je dlouhá trvanlivost. Tato tradice mi vyhovovala z toho důvodu, že jsem při návštěvě obchodu cestou k ní mohl v klidu minout všemožné bonboniéry a čokolády, které by jí akorát kazily zuby a sáhnul jsem po konzervě nebo dvou tresčích jater, přidal trochu ovoce a dárek byl na světě. Ostatně, že jsou rybí konzervy vhodným dárkem nejen pro babičky a dědečky, ale třeba i pro učitele, nebo zdravotní sestřičky se dočtete ZDE.

linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram