Pomazánka z tresčích jater a jednohubky k tomu

Tresčí játra jsou tradiční delikatesa a navíc velmi zdravá, jak píšeme v našich příspěvcích. Většinou se jedí jen tak na chlebu, třeba s trochou pažitky, ale pokud chcete třeba někoho pohostit, nebo si jejich chuť vyladit je perfektním řešením pomazánka z tresčích jater, kterou můžete použít i na výrobu jednohubek.

Pomazánka z tresčích jater podle babičky Lidunky

Jednohubky s pomazánkou z tresčích jater

Tuto pomazánku mi chystala babička a zůstává tak i jednou z mých nejoblíbenějších. Vejce i cibule způsobí, že játra jsou ještě jemnější a jejich chuť méně výrazná.

Ingredience:

1 konzerva tresčích jater Nekton

½ malé cibule

1-2 vejce

sůl

čerstvě mletý pepř

citronová šťáva

pažitka nebo listová petrželka

Postup:

Tresčí játra slijeme a necháme okapat. Vejce uvaříme natvrdo. Cibuli velmi jemně nasekáme. Játra dáme do misky a rozmačkáme vidličkou. Přidáme vejce rozsekaná na kostičky a cibuli. Podle chuti opepříme a osolíme. Pokapeme citronovou šťávou. Vše důkladně promícháme a pomocí vidličky naneseme na plátky chleba nebo nakrájenou bagetu. Sypeme sekanou pažitkou nebo petrželkou.

Ondrovo okénko: Olej nevyhazujte. Uschovejte jej třeba do uzavíratelné skleničky do lednice. Dvě čajové lžičky denně vám dodají potřebnou dávku vitamínů A, D a Omega 3 mastných kyselin. Stačí je přidat do salátu, nebo na kus pečiva!

Toast s tresčími játry

toast s tresčími játry

Toast jak teplý, tak studený. Na teplém se nám ochucené máslo hezky rozpustí. Za studena se dá zabalit jako sendvič a vzít s sebou jako svačina. Jen ji nenechávejte dlouho v teple. To nemají tresčí játra ráda.

Ingredience:

1 konzerva tresčích jater Nekton

máslo

pepř

sůl

citronová šťáva

pažitka

případně špetka čili

Postup:

Změklé máslo utřeme se solí, pepřem a citronovou šťávou. Kdo má rád pikantnější chuť, může přidat špetku čili. Směsí lehce pomažeme krajíčky chleba. Slitá a okapaná tresčí játra nakrájíme na tenké plátky, jimiž poklademe chléb. Komu se nechce krájet, může játra rozmačkat vidličkou a v tenké vrstvě nanést. Bohatě posypeme nasekanou pažitkou.

Jednohubky s tresčími játry

Použitím tvarohu vznikne lehce nakyslý základ, díky kterému chuť jater více vynikne. Pomazánka je více svěží, jednohubka se skvěle hodí k bílému vínu.

Ingredience:

1 plechovka tresčích jater

½ vaničky tvarohu (nebo půl kostky měkkého tvarohu rozšlehaného s trochou mléka)

1 šalotka

pažitka

kapary

sůl

pepř

citronová šťáva

Postup:

Játra vyjmeme a necháme okapat. Tvaroh osolíme, opepříme, ochutíme pár kapkami citronové šťávy a smícháme s jemně nasekanou pažitkou. Směs v tenké vrstvě naneseme na kolečka rohlíku (nebo kolečka vykrojená z chleba) a poklademe tenkými plátky tresčích jater. Na každou jednohubku dáme pár tenounkých kroužků šalotky a do středu jedno kaprle, které propíchneme párátkem.

Pomazánka z tresčích jater II

Lučina zafunguje podobně jako tvaroh, ale oproti němu není tak suchá. Směs je tak jemnější, ještě svěžejší ale Lučina už může chuť tresčích jater trochu přebít..

Ingredience:

1 konzerva tresčích jater

1 Lučina

2 lžíce másla

1 šalotka nebo malá cibule

1-2 sterilované sladkokyselé okurky

sůl

pepř

worcester

pažitka nebo petrželka

Postup:

Játra vyjmeme a necháme okapat, olej si ponecháme. Lučinu se změklým máslem  ušleháme do hladka (je-li třeba, zředíme trochou uschovaného oleje), přidáme rozsekaná játra, jemně nasekanou cibuli a drobně pokrájené okurky, pár kapek worcesteru, podle chuti osolíme, opepříme a vše   dobře vyšleháme. Mažeme na chléb nebo kolečka rohlíků. Sypeme pažitkou nebo petrželkou, kdo má rád, přidá i tenká kolečka šalotky

Dobrou chuť, spoustu chvály a veselé spolustolovníky vám za Nekton přeje Ondra

linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram