K slavnostním chvílím patří i dobré jídlo a mezi ně určitě patří chlazený, uzený losos Nekton. Stačí plátky jemného, růžového masa položit na talíř, k tomu nabídnout černý chleba nebo bagetku a je hotovo. Nabídka je více než široká. Klasický, marinovaný, divoký, případně můžete zvolit i Pstruha lososovitého, ale jsou chvíle, kdy byste chtěli nabídnout i něco víc. Pro takovou příležitost je skvělé pustit se do výroby koktejlu/pomazánky z uzeného lososa.
Dělám s ním parádu už pár let. Koktejl z lososa se zakysanou smetanou, který se dá jíst jen tak vidličkou servírovaný ve sklenici, nebo klasicky na chlebíčcích. Na výrobu mi stačí pět minut (bez přehánění) a pět ingrediencí, které koupím v každém obchodě. Jak jsem na něj přišel?
Jako kuchařský elév znám ten pocit moc dobře. Rád bych vyrobil něco, co skvěle chutná a skvěle vypadá, ale bojím se, že to bude složité, utratím spoustu peněz, ujede mi ruka a všechno zkazím. Naštěstí jsou tu maminky, které, byť již v důchodu stále pracují, občas nemají moc času, ale chtějí vám udělat radost. Ta moje mi tak jednou předložila pár chlebíčků s touto dobrotou, k čemuž dodala "Zdržela jsem se v práci, tak jsem udělala jen tak něco na rychlo." Nezbývalo, než se zeptat "Jak jako na rychlo?" A celoživotní láska byla na světě!
Na deset menších chlebíčků z bagety potřebujete:
1 balení Uzený losos kousky od Nektonu
Dvě polévkové lžíce zakysané smetany
Dvě jarní/mladé/pochoutkové cibulky
Pažitku nebo kopr - záleží, čemu dáváte přednost
Bagetu na chlebíčky nebo k přikusování
Losos kousky už máte nakrájené z výroby, takže pokud máte rádi větší kusy masa stačí vyklopit do misky. Pokud máte rádi drobnější, je občas některý z kousků ještě třeba nakrájet. Ale nedoporučujeme moc nadrobno. Pak se losos může v zakysané smetaně trochu ztrácet a to by byla škoda.
Nuže, kousky lososa vyklopíme do misky, přidáme zakysanou smetanu, na kousky nakrájenou jarní cibulku a promícháme. A to je celé. Ať už servírujeme ve sklenici nebo na chlebíčku na závěr posypeme koprem nebo pažitkou. Někdo ještě rád pokape trochou citronu, ale to už bychom nechali na volbě každého strávníka.
Chlebíčky krásně vypadají, voní, chutnají a ještě k tomu jsou zdravé. V lososovi je spousta Omega 3 mastných kyselin a bílkovin, zakysaná smetana je skvělá na trávení, cibulka je plná vitamínů...
Pokud vás náš recept zaujal, potěší nás, když se podíváte i na další recepty zde. Co třeba doplnit slavnostní tabuli vlastnoručně vyrobenými tapas ze sardelí?
Dobrou chuť, spoustu chvály a veselé spolustolovníky vám za Nekton přeje Ondra
Ondrova poznámka pod čarou: Věděli jste, že hnědé "skvrny" na uzeném lososovi jsou části s velkým obsahem tuku?
Setkali jsme se i s tím, že zákazníci tyto kousky odřezávali ze strachu, že jsou nějak závadné. Nebo kvůli tomu uzeného lososa nekoupí. Pokud jste někdy jedli uzenou makrelu, na té je nejlépe vidět, že je to v pořádku a jedná se opravdu jen o tuk. Proto rozhodně neodkrajujte. Připravíte se o to nejjemnější maso plné Omega 3 mastných kyselin a to by byla škoda!