Čas setkávání, který nastává před Vánocemi nebo při letním grilování přináší i tradiční otázky. Koho pozvat, koho nepozvat, jak návštěvě taktně vysvětlit, ať nechá bernardýna doma, protože vaše kočka jeho přítomnost neuvítá... Naštěstí je tu i ta příjemná otázka: "Co jim nabídnout?" Ta totiž umožní, abyste svoji kreativitu popustili z uzdy a užili si v kuchyni zábavu z tvoření a zkoušení a ochutnávání. Chcete-li letos svoje hosty překvapit a přitom si zaexperimentovat, vyzkoušejte vlastnoručně vyrobené tapas s mořskými plody Nekton.
Tapas mají původ ve Španělsku, o čemž napovídá jejich jméno. Je to běžná součást dne. Špejle s dobrotami se ozobávají jako předkrm, jako pochoutka k vínu, jako pohoštění pro návštěvy. Jedí se pomalu tak, aby jedna chuť střídala druhou.
Pro vyzkoušení vlastní kombinace tapas jsme se inspirovali v Barceloně, kde jsme se během návštěvy veletrhu rozhodli pro procházku na místních tržištích, kde nabízeli tapas v mnoha podobách. Nás, jako milovníky ryb a všelijaké mořské havěti nadchly tapas s chapadly a ančovičkami/sardelemi. Spolu s místní šunkou a pečivem to byla moc pěkná chvilka.
Velkou výhodou tapas je, že nemusíte používat spousty lžiček a mističek s jednotlivými dobrotami. Stačí jeden talíř na servírování a malé talířky pro strávníky. Každý se dotýká pouze špejle a to pouze té, ze které jí. Nemusíte tak mít obavu z toho, že třeba někdo bude nabírat jídlo vidličkou, kterou předtím něco jedl.
Tapas je o hraní si a skládání. Ty svoje můžete poskládat dle chuti, ale naše oblíbená kombinace je
Chapadla - v naší nabídce jako Chapadla hlavonožců Nekton
Sardele - Libovolné filety ze sardelí nebo sardelová očka s kapary Nekton
Nakládané okurky - čím menší, tím lepší
Zelené olivy - naopak čím větší, tím lepší
Nakládané cibulky
Trocha olivového oleje na pokapání
Postup skládání je čistě na vás. Jedna ingredience může střídat druhou a je jen na vás, která vám zachutná nejvíce. Tak se do toho pusťte. Jsme zvědaví, která kombinace bude ta vaše!
Pokud vás náš recept zaujal, potěší nás, když se podíváte i na další recepty zde. Co třeba doplnit slavnostní tabuli jednohubkami s uzeným lososem, koprem a zakysanou smetanou?
Dobrou chuť, spoustu chvály a veselé spolustolovníky vám za celý Nekton přeje Ondra.
Ondrova poznámka pod čarou: S tou Barcelonou, šunkou a tapas si nevymýšlím. Důkaz? Tady se to stalo: