Vytvořte vlastní tapas a překvapte originálními kombinacemi

Čas setkávání, který nastává před Vánocemi nebo při letním grilování přináší i tradiční otázky. Koho pozvat, koho nepozvat, jak návštěvě taktně vysvětlit, ať nechá bernardýna doma, protože vaše kočka jeho přítomnost neuvítá... Naštěstí je tu i ta příjemná otázka: "Co jim nabídnout?" Ta totiž umožní, abyste svoji kreativitu popustili z uzdy a užili si v kuchyni zábavu z tvoření a zkoušení a ochutnávání. Chcete-li letos svoje hosty překvapit a přitom si zaexperimentovat, vyzkoušejte vlastnoručně vyrobené tapas s mořskými plody Nekton.

Tapas s mořskými plody

Co jsou tapas

Tapas mají původ ve Španělsku, o čemž napovídá jejich jméno. Je to běžná součást dne. Špejle s dobrotami se ozobávají jako předkrm, jako pochoutka k vínu, jako pohoštění pro návštěvy. Jedí se pomalu tak, aby jedna chuť střídala druhou.

Pro vyzkoušení vlastní kombinace tapas jsme se inspirovali v Barceloně, kde jsme se během návštěvy veletrhu rozhodli pro procházku na místních tržištích, kde nabízeli tapas v mnoha podobách. Nás, jako milovníky ryb a všelijaké mořské havěti nadchly tapas s chapadly a ančovičkami/sardelemi. Spolu s místní šunkou a pečivem to byla moc pěkná chvilka.

Velká výhoda tapas? Minimum nádobí a hlavně: Hygiena zaručena!

Velkou výhodou tapas je, že nemusíte používat spousty lžiček a mističek s jednotlivými dobrotami. Stačí jeden talíř na servírování a malé talířky pro strávníky. Každý se dotýká pouze špejle a to pouze té, ze které jí. Nemusíte tak mít obavu z toho, že třeba někdo bude nabírat jídlo vidličkou, kterou předtím něco jedl.

Jak na to?

Tapas je o hraní si a skládání. Ty svoje můžete poskládat dle chuti, ale naše oblíbená kombinace je

Chapadla - v naší nabídce jako Chapadla hlavonožců Nekton

Chapadla hlavonožců Nekton

Sardele - Libovolné filety ze sardelí nebo sardelová očka s kapary Nekton

Sardele Nekton výběr

Nakládané okurky - čím menší, tím lepší

Zelené olivy - naopak čím větší, tím lepší

Nakládané cibulky

Trocha olivového oleje na pokapání

Postup skládání je čistě na vás. Jedna ingredience může střídat druhou a je jen na vás, která vám zachutná nejvíce. Tak se do toho pusťte. Jsme zvědaví, která kombinace bude ta vaše!

Pokud vás náš recept zaujal, potěší nás, když se podíváte i na další recepty zde. Co třeba doplnit slavnostní tabuli jednohubkami s uzeným lososem, koprem a zakysanou smetanou?

Dobrou chuť, spoustu chvály a veselé spolustolovníky vám za celý Nekton přeje Ondra.

Ondrova poznámka pod čarou: S tou Barcelonou, šunkou a tapas si nevymýšlím. Důkaz? Tady se to stalo:

Ondra Tapas Barcelona
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram