Vitamín D hraje klíčovou roli ve zdraví kostí, imunitního systému a celkové pohody. Jedním z nejlepších zdrojů vitamínu D jsou mořské ryby, a to i ve své konzervované formě. V tomto článku se podíváme na obsah vitamínu D v pěti oblíbených konzervách NEKTON: sardinky JADRAN, tuňák WELLNESS, tresčí játra, WELLNESS salát s lososem a sledí filety v rajčatové omáčce. Také porovnáme tyto hodnoty s doporučenou denní dávkou (DDD) vitamínu D.
Podle odborníků na výživu je doporučená denní dávka vitamínu D pro dospělé obvykle 600-800 IU (International Units) denně. Starší lidé a ti, kteří mají omezený přístup na slunce, mohou potřebovat vyšší dávky. Vždy platí, že nemusíme konzumovat vysoké dávky každý den. Vitamín D má tu výhodu i nevýhodu, že je rozpustný v tucích. Lidské tělo tak vitamín D umí uchovat v tuku a v játrech a když jej má nedostatek, tak do zásob "sáhne" a vitamín D uvolní. Stejně tak je ale potřeba hlídat nezdravé dávkování. U vitamínu D by se tak neměla pravidelně překračovat hranice 4000 IU za den.
Jak jsou na tom tedy rybí konzervy NEKTON s vitamínem D?
Jedna, libovolná konzerva sardinek JADRAN obsahuje 90g masa. V nich naleznete přibližně 174 IU vitamínu D, což je zhruba 22% DDD. Pokud si tak dáte k večeři pomazánku, kde budou i vajíčka, která mají vitamín D ve žloutku, dopřejete si nenuceně zdravou porci vitamínu D.
Konzervovaný tuňák, oblíbený zejména do salátů, sendvičů nebo pomazánek, poskytuje také významné množství vitamínu D. Tuňák Wellness 185gramů vám dopřeje 130 g konzervovaného tuňáka, který obsahuje přibližně 307 IU vitamínu D, což odpovídá 38% DDD.
Tresčí játra jsou skutečnou vitamínovou bombou. Obsahují extrémně vysoké množství vitamínu D. Jedna konzerva tresčích jater (115 g) obsahuje přibližně 1,564 IU vitamínu D, což přesahuje 195% DDD. Konzumace tresčích jater tedy může rychle pokrýt vaši denní potřebu vitamínu D. I tresčí játra je možné konzumovat v pomazánkách. Recept na ně naleznete zde.
Losos je další ryba bohatá na vitamín D. Wellness salát s lososem India, Red Quinoa nebo Mexico obsahují vždy 48 g masa lososa. Z něj získáte přibližně 274 IU vitamínu D, což je asi 34% DDD. Losos je nejen chutný, ale také velmi výživný.
Sleď, občas neprávem opomíjený asi proto, že nepůsobí tak exoticky jako třeba tuňák. Jedná se přitom o rybu s výborným, jemným masem. U nás "frčí" v tomatové omáčce, je rovněž skvělým zdrojem vitamínu D. Porce 85 g konzervovaného sledě, kterou naleznete v jedné konzervě, obsahuje přibližně 183 IU vitamínu D, což je zhruba 23% DDD. Rychlá, zdravá svačina s hvězdičkou podtržená!
Konzumace konzervovaných mořských ryb je jednoduchý a efektivní způsob, jak zvýšit příjem vitamínu D. Sardinky, tuňák, tresčí játra, losos a sleď nabízejí různé množství této důležité živiny. Díky pestrosti chutí je můžete snadno zařadit do jídelníčku a snadno tak dosáhnout doporučené denní dávky vitamínu D a podpořit své celkové zdraví.
Zdroje:
National Institutes of Health (NIH): Office of Dietary Supplements
USDA FoodData Central
Healthline
Harvard T.H. Chan School of Public Health
Mayo Clinic