Obsah vitamínu D v konzervovaných mořských rybách: Jak si stojí vaše oblíbené ryby?

Vitamín D hraje klíčovou roli ve zdraví kostí, imunitního systému a celkové pohody. Jedním z nejlepších zdrojů vitamínu D jsou mořské ryby, a to i ve své konzervované formě. V tomto článku se podíváme na obsah vitamínu D v pěti oblíbených konzervách NEKTON: sardinky JADRAN, tuňák WELLNESS, tresčí játra, WELLNESS salát s lososem a sledí filety v rajčatové omáčce. Také porovnáme tyto hodnoty s doporučenou denní dávkou (DDD) vitamínu D.

Doporučená denní dávka vitamínu D

Podle odborníků na výživu je doporučená denní dávka vitamínu D pro dospělé obvykle 600-800 IU (International Units) denně. Starší lidé a ti, kteří mají omezený přístup na slunce, mohou potřebovat vyšší dávky. Vždy platí, že nemusíme konzumovat vysoké dávky každý den. Vitamín D má tu výhodu i nevýhodu, že je rozpustný v tucích. Lidské tělo tak vitamín D umí uchovat v tuku a v játrech a když jej má nedostatek, tak do zásob "sáhne" a vitamín D uvolní. Stejně tak je ale potřeba hlídat nezdravé dávkování. U vitamínu D by se tak neměla pravidelně překračovat hranice 4000 IU za den.

Jak jsou na tom tedy rybí konzervy NEKTON s vitamínem D?

1. Sardinky JADRAN

Sardinky Jadran NEKTON

Jedna, libovolná konzerva sardinek JADRAN obsahuje 90g masa. V nich naleznete přibližně 174 IU vitamínu D, což je zhruba 22% DDD. Pokud si tak dáte k večeři pomazánku, kde budou i vajíčka, která mají vitamín D ve žloutku, dopřejete si nenuceně zdravou porci vitamínu D.

2. Tuňák WELLNESS 185g

Konzervovaný tuňák, oblíbený zejména do salátů, sendvičů nebo pomazánek, poskytuje také významné množství vitamínu D. Tuňák Wellness 185gramů vám dopřeje 130 g konzervovaného tuňáka, který obsahuje přibližně 307 IU vitamínu D, což odpovídá 38% DDD.

3. Tresčí játra NEKTON

Tresčí játra Nekton

Tresčí játra jsou skutečnou vitamínovou bombou. Obsahují extrémně vysoké množství vitamínu D. Jedna konzerva tresčích jater (115 g) obsahuje přibližně 1,564 IU vitamínu D, což přesahuje 195% DDD. Konzumace tresčích jater tedy může rychle pokrýt vaši denní potřebu vitamínu D. I tresčí játra je možné konzumovat v pomazánkách. Recept na ně naleznete zde.

4. Losos - Wellness salát Losos - India, Red Quinoa, Mexico

Saláty Wellness Nekton s lososem

Losos je další ryba bohatá na vitamín D. Wellness salát s lososem India, Red Quinoa nebo Mexico obsahují vždy 48 g masa lososa. Z něj získáte přibližně 274 IU vitamínu D, což je asi 34% DDD. Losos je nejen chutný, ale také velmi výživný.

5. Sleďové filety v tomatové omáčce

Sledí filety v rajčatové omáčce

Sleď, občas neprávem opomíjený asi proto, že nepůsobí tak exoticky jako třeba tuňák. Jedná se přitom o rybu s výborným, jemným masem. U nás "frčí" v tomatové omáčce, je rovněž skvělým zdrojem vitamínu D. Porce 85 g konzervovaného sledě, kterou naleznete v jedné konzervě, obsahuje přibližně 183 IU vitamínu D, což je zhruba 23% DDD. Rychlá, zdravá svačina s hvězdičkou podtržená!

Závěr

Konzumace konzervovaných mořských ryb je jednoduchý a efektivní způsob, jak zvýšit příjem vitamínu D. Sardinky, tuňák, tresčí játra, losos a sleď nabízejí různé množství této důležité živiny. Díky pestrosti chutí je můžete snadno zařadit do jídelníčku a snadno tak dosáhnout doporučené denní dávky vitamínu D a podpořit své celkové zdraví.

Zdroje:

National Institutes of Health (NIH): Office of Dietary Supplements

  • Zdroj informací o doporučené denní dávce vitamínu D.
  • URL: ods.od.nih.gov

USDA FoodData Central

  • Databáze poskytující podrobné nutriční údaje o různých potravinách, včetně konzervovaných ryb.
  • URL: fdc.nal.usda.gov

Healthline

  • Informace o nutričním obsahu a zdravotních přínosech různých druhů ryb.
  • URL: healthline.com

Harvard T.H. Chan School of Public Health

  • Vzdělávací zdroj o významu vitamínu D a jeho zdrojích.
  • URL: hsph.harvard.edu

Mayo Clinic

  • Klinická doporučení a informace o vitamínu D.
  • URL: mayoclinic.org
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram