Saláty s tuňákem

Tuňák a zelenina si skvěle rozumí v jakékoliv podobě, i v té nejobyčejnější. Pokud máte chuť na trochu zeleniny, ale ještě na něco k tomu, nakrájejte třeba rajčata, zelený salát a salátovou okurku na větší kousky a doprostřed talíře vyklopte konzervu tuňáka. Nic víc není potřeba a uvidíte, jak vám tato kombinace bude chutnat.

Pokud už si chcete se salátem trochu vyhrát, zkuste naše recepty. V základním množství používáme 80 gramovou konzervu tuňáka. Čím více použijete, tím vydatnější salát bude. Skvělé je, že salát se vám nespálí ani nepřipeče, takže se nebojte si s ním hrát jak dlouho chcete. Přidávejte, ochutnávejte, ujídejte prostě experimentujte a hlavně nezapomeňte zapojit přátele nebo děti. Ostatně příprava salátu je skvělá příležitost, jak seznámit děti s vařením. A co dát salát v krabičce dětem do školy ke svačině? Rohlík se salámem je fajn, ale nedá se jíst pořád:-)

Ondrův salát s tuňákem a černými olivami

  • 1 konzerva tuňáka v oleji Nekton Wellness 180 gramů (Pokud máte velký hlad, doporučuji konzervy dvě. To je pak jídlo pro dvě osoby na dva dny😊
  • 1/2 hlávky ledového salátu
  • 1 konzerva černých oliv
  • 1 malá konzerva sterilované kukuřice
  • 1 malá konzerva sterilovaného hrášku
  • Jednotlivé konzervy sterilované zeleniny je možné nahradit velkou konzervou zeleninového mixu, např. Trio od Bonduelle apod.

Tento salát má tu výhodu, že kromě ledového salátu můžete mít všechny ingredience ve spíži vždy připravené k použití. Příprava je jednoduchá, vše jen smícháte, není potřeba hrát si s bylinkami, solí apod.

Ledový salát omyjeme a nakrájíme na menší kousky. Vložíme do mísy. Přidáme konzervu tuňáka v oleji Wellness od Nektonu a to včetně oleje! Následně slijeme konzervu černých oliv bez pecek, olivy před přidáním do salátu rozpůlíme, případně nakrájíme na menší kousky, dle chuti. já mám raději větší kousky. Nakonec přidáme konzervovanou sterilovanou zeleninu, rovněž slitou. Olivy i tuňák jsou již slané, takže sůl přidávat nemusíme. Pečlivě promícháme a je hotovo.

Salát s tuňákem a máslovými fazolemi

  • 1 konzerva tuňáka Nekton ve vlastní šťávě kousky/drť
  • 1 plechovka bílých máslových fazolí
  • 1 avokádo
  • 1 menší červená cibule
  • 4 rajčata
  • olivový olej
  • citronová šťáva
  • sůl
  • pepř

Do mísy dáme propláchnuté a okapané fazole, na jemné proužky nakrájenou červenou cibuli, na kostičky nakrájená rajčata a avokádo a nakonec I slitého a  rozdrobeného tuňáka. V misce prošleháme 2 lžíce olivového oleje, polévkovou lžíci citronové šťávy, sůl a pepř a vzniklou hladkou směs opatrně, ale důkladně vmícháme do salátu.

Salát s těstovinami, tuňákem a jogurtem

  • 300 g těstovin
  • 1 konzerva tuňáka Nekton ve vlastní šťávě kousky/drť
  • 1 malá plechovka hrášku
  • 1 bílý jogurt – 150 gramů
  • 2 jarní cibulky
  • 2 polévkové lžíce citronové šťávy
  • sůl
  • pepř
  • čerstvé bylinky podle chuti

Těstoviny uvaříme a necháme okapat a vychladit.  Tuňáka slijeme a dáme do mísy. Přidáme hrášek, jemně nasekanou jarní cibulku, bylinky a těstoviny. Jogurt prošleháme s citronovou šťávou a přidáme k ostatnímu. Vše důkladně promícháme, podle chuti osolíme a opepříme a ozdobíme čerstvými bylinkami.

 Salát s tuňákem, těstovinami, rajčaty a okurkou

  • 300 g těstovin
  • 1 konzerva tuňáka ve vlastní šťávě kousky/drť
  • cherry rajčata
  • okurka hadovka
  • černé olivy
  • rukola (petrželka, bazalka)
  • 1 stroužek česneku
  • 2 polévkové lžíce citronové šťávy
  • 1 lžička hořčice
  • olivový olej
  • sůl
  • pepř

Těstoviny uvaříme podle návodu a necháme okapat. Tuňáka slijeme a vložíme do mísy. Přidáme na půlky nakrájená cherry rajčátka a na kroužky olivy, na drobné kostičky nakrájenou salátovou okurku, nasekanou rukolu a vychladlé těstoviny. V misce vyšleháme 2 lžíce olivového oleje s citronovou šťávou, rozetřeným česnekem, solí a pepřem do hladké emulze. Vše pečlivě promícháme.

Náš tip: Salát si klidně připravte večer do krabičky a druhý den budete mít svěží svačinu, nebo lehký oběd do práce. Nezapomeňte se rozdělit. Není nad to probrat s kolegy a kolegyněmi tipy na jejich oblíbené kombinace.

Ondrův tip: Nezapomeňte vzít s sebou krabici některého salátu na grilování, nebo oslavu spojenou s hodováním. Moji kamarádi masožravci si sice ze mne vždy dělají legraci - nejlepší zelenina je pro některé z nich prase, ale jakmile se najedí masa a uzenin, vždycky po něm s láskou sáhnou a nikdy nezbyde.

Dobrou chuť, spoustu chvály a veselé spolustolovníky přeje Ondra

linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram