Tresčí játra jsou tradiční delikatesa a navíc velmi zdravá, jak píšeme v našich příspěvcích. Většinou se jedí jen tak na chlebu, třeba s trochou pažitky, ale pokud chcete třeba někoho pohostit, nebo si jejich chuť vyladit je perfektním řešením pomazánka z tresčích jater, kterou můžete použít i na výrobu jednohubek.
Tuto pomazánku mi chystala babička a zůstává tak i jednou z mých nejoblíbenějších. Vejce i cibule způsobí, že játra jsou ještě jemnější a jejich chuť méně výrazná.
Ingredience:
1 konzerva tresčích jater Nekton
½ malé cibule
1-2 vejce
sůl
čerstvě mletý pepř
citronová šťáva
pažitka nebo listová petrželka
Postup:
Tresčí játra slijeme a necháme okapat. Vejce uvaříme natvrdo. Cibuli velmi jemně nasekáme. Játra dáme do misky a rozmačkáme vidličkou. Přidáme vejce rozsekaná na kostičky a cibuli. Podle chuti opepříme a osolíme. Pokapeme citronovou šťávou. Vše důkladně promícháme a pomocí vidličky naneseme na plátky chleba nebo nakrájenou bagetu. Sypeme sekanou pažitkou nebo petrželkou.
Ondrovo okénko: Olej nevyhazujte. Uschovejte jej třeba do uzavíratelné skleničky do lednice. Dvě čajové lžičky denně vám dodají potřebnou dávku vitamínů A, D a Omega 3 mastných kyselin. Stačí je přidat do salátu, nebo na kus pečiva!
Toast jak teplý, tak studený. Na teplém se nám ochucené máslo hezky rozpustí. Za studena se dá zabalit jako sendvič a vzít s sebou jako svačina. Jen ji nenechávejte dlouho v teple. To nemají tresčí játra ráda.
Ingredience:
1 konzerva tresčích jater Nekton
máslo
pepř
sůl
citronová šťáva
pažitka
případně špetka čili
Postup:
Změklé máslo utřeme se solí, pepřem a citronovou šťávou. Kdo má rád pikantnější chuť, může přidat špetku čili. Směsí lehce pomažeme krajíčky chleba. Slitá a okapaná tresčí játra nakrájíme na tenké plátky, jimiž poklademe chléb. Komu se nechce krájet, může játra rozmačkat vidličkou a v tenké vrstvě nanést. Bohatě posypeme nasekanou pažitkou.
Použitím tvarohu vznikne lehce nakyslý základ, díky kterému chuť jater více vynikne. Pomazánka je více svěží, jednohubka se skvěle hodí k bílému vínu.
Ingredience:
1 plechovka tresčích jater
½ vaničky tvarohu (nebo půl kostky měkkého tvarohu rozšlehaného s trochou mléka)
1 šalotka
pažitka
kapary
sůl
pepř
citronová šťáva
Postup:
Játra vyjmeme a necháme okapat. Tvaroh osolíme, opepříme, ochutíme pár kapkami citronové šťávy a smícháme s jemně nasekanou pažitkou. Směs v tenké vrstvě naneseme na kolečka rohlíku (nebo kolečka vykrojená z chleba) a poklademe tenkými plátky tresčích jater. Na každou jednohubku dáme pár tenounkých kroužků šalotky a do středu jedno kaprle, které propíchneme párátkem.
Lučina zafunguje podobně jako tvaroh, ale oproti němu není tak suchá. Směs je tak jemnější, ještě svěžejší ale Lučina už může chuť tresčích jater trochu přebít..
Ingredience:
1 konzerva tresčích jater
1 Lučina
2 lžíce másla
1 šalotka nebo malá cibule
1-2 sterilované sladkokyselé okurky
sůl
pepř
worcester
pažitka nebo petrželka
Postup:
Játra vyjmeme a necháme okapat, olej si ponecháme. Lučinu se změklým máslem ušleháme do hladka (je-li třeba, zředíme trochou uschovaného oleje), přidáme rozsekaná játra, jemně nasekanou cibuli a drobně pokrájené okurky, pár kapek worcesteru, podle chuti osolíme, opepříme a vše dobře vyšleháme. Mažeme na chléb nebo kolečka rohlíků. Sypeme pažitkou nebo petrželkou, kdo má rád, přidá i tenká kolečka šalotky
Dobrou chuť, spoustu chvály a veselé spolustolovníky vám za Nekton přeje Ondra