Co je to ten Matjes a proč je u nás v obchodech všechno jen à la Matjes?

Matjesy jsou běžnou součástí nabídky rybích produktů v našich obchodech. Při bližším pohledu si ale všimnete, že to vlastně nikdy není Matjes, ale že je to sleď à la Matjes. Matjes totiž není druh ryby, ani pochoutka, která se dá „vyrobit“ z běžného sledě, jak se mylně dočtete na různých stránkách s nápaditými recepty. Tam občas Matjesy překřtí na Matesy a nevyrábějí je ze sleďů. Nalezli jsme dokonce recept na "nakládané cukety à la Matesy". Jak to chutná, si neumíme představit.

Co si díky tomuto poutavému názvu představit umíme, je, jak se rybářský člun kmene kanibalů snaží vytáhnout na palubu síť s divoce se zmítajícím hejnem divokých mořských cuket, aby si je upravili jako Matesa, misionáře, kterého měli na roštu před týdnem.

Rybářská loď loví cukety
Průmyslový lov divokých mořských cuket (Cuccetta Atlanticus).

Dobře. Už trochu přeháníme. 🙂 Co ty Matjesy?

Tajemství odhaleno. Matjes je holandský burčák!

Holandské matjesy na talíři
Takto vypadá pravý Matjes připravený ke konzumaci.

Matjes je mladý, ještě nevytřený sleď, který má velmi jemné, tučné maso a nakládá se do solného roztoku, případně do octa. Musí být ulovený v době od poloviny května do konce června. Kdykoliv jindy ulovený sleď se nazývá… sleď.  

Matjesy se v dávných dobách nakládaly do sudů a rozvážely po celé Evropě, kde byly považovány za delikatesu. Hlavně proto, že je tehdy srovnávali s obyčejnými slanečky, které tvořily převážnou část jídelníčku nezámožného obyvatelstva a nebylo moc o co stát.

Jak už jsme zmínili. Matjesy se loví od poloviny května do konce června, a tak jako je u nás třeba období burčáku, je v Nizozemsku období matjesů, kdy se konzumují ve velkém, pořádají se matjesové slavnosti a první ulovené matjesy jsou vždy dávány významným osobnostem. Jak už jistě chápete, matjesy jsou poměrně drazí, a tak se u nás v obchodech setkáte nejčastěji s výrobky á la matjes, kdy se běžní sledi naloží do oleje, aby zkřehli a matjesy tak připomínali.

Jak velký rozdíl to je?

Jemné maso, tuhé kostičky. Tak chutná Matjes. Nedá se tedy jíst celý, ale je potřeba jej "obrat". Sleď v konzervě nebo naložený v oleji se maceruje dlouho a jeho kostičky jsou tak jemné a dají se lehce jíst. Maso á la Matjes v oleji je tužší než konzervovaní sledi. Konzervované můžete lehce rozmělnit vidličkou a jsou vhodní třeba i do pomazánek.

Jestli někdy narazíte na pravé matjesy, určitě je vyzkoušejte, už jen abyste měli srovnání, až třeba ochutnáte naše Sleďové filety v rostlinném oleji nebo Sleďové filety v paprikové, hořčičné či tradiční rajčatové omáčce. Díky maceraci v konzervě jsou totiž možná ještě jemnější:-)

Pokud byste se chtěli dozvědět něco víc, nebo vás napadá doplňující otázka, napište mi na info@nekton.cz

Za Nekton vás zdraví Ondra Bureš

linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram