Matjesy jsou běžnou součástí nabídky rybích produktů v našich obchodech. Při bližším pohledu si ale všimnete, že to vlastně nikdy není Matjes, ale že je to sleď à la Matjes. Matjes totiž není druh ryby, ani pochoutka, která se dá „vyrobit“ z běžného sledě, jak se mylně dočtete na různých stránkách s nápaditými recepty. Tam občas Matjesy překřtí na Matesy a nevyrábějí je ze sleďů. Nalezli jsme dokonce recept na "nakládané cukety à la Matesy". Jak to chutná, si neumíme představit.
Co si díky tomuto poutavému názvu představit umíme, je, jak se rybářský člun kmene kanibalů snaží vytáhnout na palubu síť s divoce se zmítajícím hejnem divokých mořských cuket, aby si je upravili jako Matesa, misionáře, kterého měli na roštu před týdnem.
Dobře. Už trochu přeháníme. 🙂 Co ty Matjesy?
Matjes je mladý, ještě nevytřený sleď, který má velmi jemné, tučné maso a nakládá se do solného roztoku, případně do octa. Musí být ulovený v době od poloviny května do konce června. Kdykoliv jindy ulovený sleď se nazývá… sleď.
Matjesy se v dávných dobách nakládaly do sudů a rozvážely po celé Evropě, kde byly považovány za delikatesu. Hlavně proto, že je tehdy srovnávali s obyčejnými slanečky, které tvořily převážnou část jídelníčku nezámožného obyvatelstva a nebylo moc o co stát.
Jak už jsme zmínili. Matjesy se loví od poloviny května do konce června, a tak jako je u nás třeba období burčáku, je v Nizozemsku období matjesů, kdy se konzumují ve velkém, pořádají se matjesové slavnosti a první ulovené matjesy jsou vždy dávány významným osobnostem. Jak už jistě chápete, matjesy jsou poměrně drazí, a tak se u nás v obchodech setkáte nejčastěji s výrobky á la matjes, kdy se běžní sledi naloží do oleje, aby zkřehli a matjesy tak připomínali.
Jemné maso, tuhé kostičky. Tak chutná Matjes. Nedá se tedy jíst celý, ale je potřeba jej "obrat". Sleď v konzervě nebo naložený v oleji se maceruje dlouho a jeho kostičky jsou tak jemné a dají se lehce jíst. Maso á la Matjes v oleji je tužší než konzervovaní sledi. Konzervované můžete lehce rozmělnit vidličkou a jsou vhodní třeba i do pomazánek.
Jestli někdy narazíte na pravé matjesy, určitě je vyzkoušejte, už jen abyste měli srovnání, až třeba ochutnáte naše Sleďové filety v rostlinném oleji nebo Sleďové filety v paprikové, hořčičné či tradiční rajčatové omáčce. Díky maceraci v konzervě jsou totiž možná ještě jemnější:-)
Pokud byste se chtěli dozvědět něco víc, nebo vás napadá doplňující otázka, napište mi na info@nekton.cz
Za Nekton vás zdraví Ondra Bureš