Pomazánky z rybiček - skvělý zdroj bílkovin, vápníku, vitamínu D a hlavně skvělé chuti!

Vítejte v moři skvělých chutí a zdravého jídla, které vám přináší česká rodinná firma Nekton.

Když se řekne rybí pomazánka (pro nás jako děti i „rybičková pomazánka), člověku se nejčastěji vybaví některá z rodinných klasik ze sardinek. Svět pomazánek je ale velmi bohatý a rádi vám tak budeme předkládat recepty na ty nejjednodušší/nejzajímavější/nejzdravější/nejnápaditější, které poctivě vyrobíme a ochutnáme.

Proč vyzkoušet pomazánky aneb: "Tý jo, to je dobrý… Z čeho to je?"

Pomazánka z rybiček je ten nejlepší vstup do světa „vaření“. Proč? Připravit ji dokáže každý i bez sebemenších zkušeností. Na přípravu máte tolik času, kolik chcete. Pomazánka se vám nespálí ani nesrazí. Navíc na vás ráda počká v lednici, ostatně rozležená je nejlepší. Můžete si tak třeba večeři připravit odpoledne, když máte zrovna čas.

Další výhody? Můžete být kreativní. Můžete si hrát s pochutinami a zjišťovat, jak spolu co funguje. Stačí špetka koření, trocha bylinek a každý pokus získá nový rozměr. Pomazánky z rybiček jsou skvělé jako svačina, večeře nebo jako pomazánka na jednohubky při pikniku nebo oslavě.

V první várce receptů vás seznámíme s pomazánkami, které se v klasické verzi dělají ze sardinek, ale použít na ně můžete i jiné konzervované rybky - šproty, sledě nebo makrely. Řídíme se přitom tím, že všechny ingredience musí být snadno dostupné v běžném obchodě/supermarketu.

Nezapomeňte do přípravy zapojit děti. Neznáme jediné, které by rádo něco nepatlalo.

Pro ty, kteří mají rádi jemné chutě, což jsou často děti, označíme ty pomazánky, které jsou pro ně z našeho pohledu nejvhodnější, poznámkou Vhodné i pro děti.

Známe samozřejmě i děti, které mají již od útlého věku rády výrazné chutě, takže se nebojte dát jim občas ochutnat nějakou výraznější, ať to máte pestré.

Doba přípravy je vždy 10-20 minut podle šikovnosti/pečlivosti kuchaře/kuchařky.

Vždy napíšeme i přibližně, jak pomazánka chutná, ale nezapomeňte, že každý máme jiné chuťové buňky. Také platí, že čím více ingrediencí, tím více pomazánky. Pro všechny pomazánky platí jedno pravidlo: nechat je chvilku, třeba 15 minut, rozležet. Určitě jim nevadí počkat hodinku, dvě v lednici. Mazat můžeme na cokoli, co máme rádi, zdobíme tím, co máme rádi a co vypadá hezky.

Jdeme na to!

Rybičková pomazánka

Klasická pomazánka ze sardinek – Vhodná i pro děti

Chuť jemná, díky vejcím a máslu šťavnatá.

Ingredience:

1 plechovka sardinek

½ cibule

2 vejce

1 lžíce másla

1 lžička plnotučné hořčice

šťáva z citronu

mletá sladká paprika

sůl

Slité sardinky utřeme se změklým máslem, přidáme jemně nasekanou cibuli, natvrdo vařené, na kostičky nasekané vejce (vaříme cca 10 minut), hořčici, špetku mleté papriky, sůl, pár kapek citronové šťávy a vše dobře promícháme.

Pomazánka ze sardinek a tvarohu – Vhodná i pro děti

Chuťpomazánka je sušší, výraznější chuť tvarohu. Je hodně vydatná. Dobře drží na pečivu a dá se tak použít jako pomazánka na svačinu na cesty namazaná třeba mezi dva chleby.

Ingredience:

1 plechovka sardinek

1/2 kostky měkkého tvarohu

1 šalotka (nebo ½ cibule)

šťáva z poloviny citronu

sůl

pepř

pažitka

Tvaroh smícháme se slitými sardinkami, přidáme velmi jemně nasekanou šalotku, pokapeme citronem, podle chuti osolíme, opepříme, pečlivě promícháme a posypeme pažitkou.

Pomazánka ze sardinek a Lučiny, s rajčaty – Vhodná i pro děti

Chuťsardinka zde téměř není cítit. Chuť lehká, nadýchaná, šťavnatá.

Ingredience:

1 plechovka sardinek

1 Lučina

2 rajčata, spařená a oloupaná

sůl

pepř

petrželka

Sardinky i s olejem rozšleháme mixérem s Lučinou, přidáme jemně nasekaná rajčata a petrželku, sůl a pepř a dobře promícháme.

Pomazánka ze sardinek, tvarohu a sýra s bílou plísní – skvělá na jednohubky

Chuť – silné aroma plísňového sýra s charakteristickým dozvukem chuti. Při ochutnávání nás napadlo kombinovat s černými olivami.

Ingredience:

1 plechovka sardinek v oleji

1 měkký tvaroh

1 sýr s bílou plísní, rozleželý

1 šalotka

2 stroužky česneku

oregano

tymián

bazalka

mletá sladká paprika

citronová šťáva

pepř

sůl

Slité sardinky (olej uschováme), tvaroh a sýr rozšleháme mixérem do hladka. Přidáme prolisovaný česnek, jemně nakrájenou šalotku (podle chuti větší nebo menší kousky), pár kapek citronové šťávy, bylinky a koření. Pokud je po rozšlehání pomazánka příliš hutná, přidáme trochu oleje, který jsme prve slili, a vše důkladně promícháme.

Tmavá rybí pomazánka

Pomazánka ze sardinek, s Lučinou, avokádem a sušenými rajčaty  - skvělá na jednohubky

Chuť – pikantní, aromatická, avokádo zjemní chuť česneku, který tak není příliš agresivní, ale je cítit. Vhodná k vínu.

Ingredience:

1 plechovka sardinek ve vlastní šťávě

1 Lučina

¼ měkkého avokáda

1 jarní cibulka

3 v oleji naložená sušená rajčata

citronová šťáva

provensálské bylinky

sušený česnek

bílý pepř

sůl

Sardinky do hladka rozmačkáme s Lučinou a pár kapkami citronu. Přidáme nadrobno nakrájená sušená rajčata a avokádo a jemně pokrájenou jarní cibulku. Dochutíme provensálskými bylinkami, sušeným česnekem, pepřem a solí.

Pomazánka ze sardinek podle tety Vlasty – Vhodná i pro děti

Chuť – svěží, šťavnatá, nadýchaná. Díky tavenému sýru je vláčnější.

Ingredience:

1 sardinky ve vlastní šťávě

1 Lučina

1 sýr Apetito

1 šalotka

1 lžička plnotučné hořčice

citronová šťáva

1 lžíce tatarské omáčky

sůl

pepř

Slité sardinky, Lučinu, Apetito, hořčici a pár kapek citronové šťávy důkladně do hladka promícháme. Přidáme jemně nakrájenou šalotku a nakonec vmícháme lžíci tatarské omáčky. Podle chuti opepříme a osolíme.

Pomazánka ze sardinek v tomatě po indicku – skvělá na jednohubky

Chuť – výrazná, typicky indická.

Ingredience:

1 plechovka sardinek v tomatě

1 lžíce másla

1 menší cibule

1 sterilovaná sladkokyselá okurka

špetka kari nebo koření garam masala

špetka kurkumy

barevný pepř, čerstvě mletý

citronová šťáva

čerstvý koriandr nebo plocholistá petrželka

Plechovku vyklopíme do misky a vše spolu se změklým máslem, pár kapkami citronové šťávy a kořením vyšleháme  tyčovým mixérem do hladka. Přidáme najemno nakrájenou cibuli a okurky, dochutíme solí. Necháme uležet a před podáváním vmícháme posekaný čerstvý koriandr nebo plocholistou petrželku.

Dobrou chuť, spoustu chvály a veselé spolustolovníky vám za Nekton přeje Ondra.

linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram