Když se řekne rybí pomazánka (pro nás jako děti i „rybičková pomazánka), člověku se nejčastěji vybaví některá z rodinných klasik ze sardinek. Svět pomazánek je ale velmi bohatý a rádi vám tak budeme předkládat recepty na ty nejjednodušší/nejzajímavější/nejzdravější/nejnápaditější, které poctivě vyrobíme a ochutnáme.
Pomazánka z rybiček je ten nejlepší vstup do světa „vaření“. Proč? Připravit ji dokáže každý i bez sebemenších zkušeností. Na přípravu máte tolik času, kolik chcete. Pomazánka se vám nespálí ani nesrazí. Navíc na vás ráda počká v lednici, ostatně rozležená je nejlepší. Můžete si tak třeba večeři připravit odpoledne, když máte zrovna čas.
Další výhody? Můžete být kreativní. Můžete si hrát s pochutinami a zjišťovat, jak spolu co funguje. Stačí špetka koření, trocha bylinek a každý pokus získá nový rozměr. Pomazánky z rybiček jsou skvělé jako svačina, večeře nebo jako pomazánka na jednohubky při pikniku nebo oslavě.
V první várce receptů vás seznámíme s pomazánkami, které se v klasické verzi dělají ze sardinek, ale použít na ně můžete i jiné konzervované rybky - šproty, sledě nebo makrely. Řídíme se přitom tím, že všechny ingredience musí být snadno dostupné v běžném obchodě/supermarketu.
Nezapomeňte do přípravy zapojit děti. Neznáme jediné, které by rádo něco nepatlalo.
Pro ty, kteří mají rádi jemné chutě, což jsou často děti, označíme ty pomazánky, které jsou pro ně z našeho pohledu nejvhodnější, poznámkou Vhodné i pro děti.
Známe samozřejmě i děti, které mají již od útlého věku rády výrazné chutě, takže se nebojte dát jim občas ochutnat nějakou výraznější, ať to máte pestré.
Doba přípravy je vždy 10-20 minut podle šikovnosti/pečlivosti kuchaře/kuchařky.
Vždy napíšeme i přibližně, jak pomazánka chutná, ale nezapomeňte, že každý máme jiné chuťové buňky. Také platí, že čím více ingrediencí, tím více pomazánky. Pro všechny pomazánky platí jedno pravidlo: nechat je chvilku, třeba 15 minut, rozležet. Určitě jim nevadí počkat hodinku, dvě v lednici. Mazat můžeme na cokoli, co máme rádi, zdobíme tím, co máme rádi a co vypadá hezky.
Chuť – jemná, díky vejcím a máslu šťavnatá.
Ingredience:
1 plechovka sardinek
½ cibule
2 vejce
1 lžíce másla
1 lžička plnotučné hořčice
šťáva z citronu
mletá sladká paprika
sůl
Slité sardinky utřeme se změklým máslem, přidáme jemně nasekanou cibuli, natvrdo vařené, na kostičky nasekané vejce (vaříme cca 10 minut), hořčici, špetku mleté papriky, sůl, pár kapek citronové šťávy a vše dobře promícháme.
Chuť – pomazánka je sušší, výraznější chuť tvarohu. Je hodně vydatná. Dobře drží na pečivu a dá se tak použít jako pomazánka na svačinu na cesty namazaná třeba mezi dva chleby.
Ingredience:
1 plechovka sardinek
1/2 kostky měkkého tvarohu
1 šalotka (nebo ½ cibule)
šťáva z poloviny citronu
sůl
pepř
pažitka
Tvaroh smícháme se slitými sardinkami, přidáme velmi jemně nasekanou šalotku, pokapeme citronem, podle chuti osolíme, opepříme, pečlivě promícháme a posypeme pažitkou.
Chuť – sardinka zde téměř není cítit. Chuť lehká, nadýchaná, šťavnatá.
Ingredience:
1 plechovka sardinek
1 Lučina
2 rajčata, spařená a oloupaná
sůl
pepř
petrželka
Sardinky i s olejem rozšleháme mixérem s Lučinou, přidáme jemně nasekaná rajčata a petrželku, sůl a pepř a dobře promícháme.
Chuť – silné aroma plísňového sýra s charakteristickým dozvukem chuti. Při ochutnávání nás napadlo kombinovat s černými olivami.
Ingredience:
1 plechovka sardinek v oleji
1 měkký tvaroh
1 sýr s bílou plísní, rozleželý
1 šalotka
2 stroužky česneku
oregano
tymián
bazalka
mletá sladká paprika
citronová šťáva
pepř
sůl
Slité sardinky (olej uschováme), tvaroh a sýr rozšleháme mixérem do hladka. Přidáme prolisovaný česnek, jemně nakrájenou šalotku (podle chuti větší nebo menší kousky), pár kapek citronové šťávy, bylinky a koření. Pokud je po rozšlehání pomazánka příliš hutná, přidáme trochu oleje, který jsme prve slili, a vše důkladně promícháme.
Chuť – pikantní, aromatická, avokádo zjemní chuť česneku, který tak není příliš agresivní, ale je cítit. Vhodná k vínu.
Ingredience:
1 plechovka sardinek ve vlastní šťávě
1 Lučina
¼ měkkého avokáda
1 jarní cibulka
3 v oleji naložená sušená rajčata
citronová šťáva
provensálské bylinky
sušený česnek
bílý pepř
sůl
Sardinky do hladka rozmačkáme s Lučinou a pár kapkami citronu. Přidáme nadrobno nakrájená sušená rajčata a avokádo a jemně pokrájenou jarní cibulku. Dochutíme provensálskými bylinkami, sušeným česnekem, pepřem a solí.
Chuť – svěží, šťavnatá, nadýchaná. Díky tavenému sýru je vláčnější.
Ingredience:
1 sardinky ve vlastní šťávě
1 Lučina
1 sýr Apetito
1 šalotka
1 lžička plnotučné hořčice
citronová šťáva
1 lžíce tatarské omáčky
sůl
pepř
Slité sardinky, Lučinu, Apetito, hořčici a pár kapek citronové šťávy důkladně do hladka promícháme. Přidáme jemně nakrájenou šalotku a nakonec vmícháme lžíci tatarské omáčky. Podle chuti opepříme a osolíme.
Chuť – výrazná, typicky indická.
Ingredience:
1 plechovka sardinek v tomatě
1 lžíce másla
1 menší cibule
1 sterilovaná sladkokyselá okurka
špetka kari nebo koření garam masala
špetka kurkumy
barevný pepř, čerstvě mletý
citronová šťáva
čerstvý koriandr nebo plocholistá petrželka
Plechovku vyklopíme do misky a vše spolu se změklým máslem, pár kapkami citronové šťávy a kořením vyšleháme tyčovým mixérem do hladka. Přidáme najemno nakrájenou cibuli a okurky, dochutíme solí. Necháme uležet a před podáváním vmícháme posekaný čerstvý koriandr nebo plocholistou petrželku.
Dobrou chuť, spoustu chvály a veselé spolustolovníky vám za Nekton přeje Ondra.