Až 9 milionů tun jídla se každý rok v Evropě zbytečně vyhodí jen proto, že spotřebitelé nevědí, jak pracovat s údaji o trvanlivosti. V popelnicích tak končí perfektně zdravé potraviny, které spálíme ve spalovnách nebo navezeme na skládky.
V obchodech se můžete setkat se třemi druhy označení trvanlivosti potravin. Jsou to: „Spotřebujte do“, „Minimální trvanlivost“ - a pak jsou potraviny, které označení o době trvanlivosti nemají.
Potraviny, které se rychle kazí a po uplynutí určitého období není jejich konzumace bez pečlivé kontroly bezpečná. Pokud doma v lednici naleznete potravinu, která má prošlé datum u „spotřebujte do“, výrobce ani prodejce už nenesou zodpovědnost za to, že jste tuto potravinu konzumovali. Třeba u jogurtu, je-li to o jeden, dva dny a byl správně skladován, potravinu zkontrolujte a věřte svým smyslům. Pokud vypadá, voní a chutná tak, jak má, měl by být v pořádku. Pokud se vám cokoliv jen trochu „nezdá“, raději výrobek vyhoďte. U masa a masných výrobků už bychom doporučili výrobek vyhodit, protože u nich může začít docházet k tvorbě botulotoxinu, který je velmi nebezpečný.
Do této kategorie patří mléčné výrobky, chlazené maso, ryby, uzeniny a další potraviny rychle podléhající zkáze.
Chlazené výrobky domů přepravujte ideálně v chladicí tašce, a to co nejrychleji. Doma je pak dobré vědět, kolik stupňů je v které části lednice. Naše uzené ryby byste měli uchovávat v teplotě kolem 4 stupňů, čemuž odpovídají spodní patra lednice. V horním patře může být i o tři stupně více!
My prodáváme v kategorii „Spotřebujte do“ chlazené uzené ryby, jako jsou Uzený losos nebo Uzený pstruh lososovitý.
Od nás ze skladu odjíždějí v chladicím voze přepravce a jak všichni přepravci, tak odběratelé jsou vždy informováni, jak a v jaké teplotě mají tyto výrobky skladovat. Pokud tedy při nákupu cítíte, že je produkt na dotek opravdu studený, je pravděpodobné, že je vše v pořádku a můžete se do něj směle pustit i poslední den trvanlivosti.
Výrobce takto označených výrobků garantuje, že při dodržení podmínek správného skladování a celistvosti obalu bude mít jeho výrobek na konci minimální trvanlivosti stejné zdravotní i senzorické kvality, jako výrobek čerstvý. Neznamená to ale, že úderem půlnoci se potravina zkazí, naopak. Záleží už jen pak na samotném druhu výrobku, jak dlouho vydrží.
V této kategorii jsou například sušenky, těstoviny, zavařeniny, čaje, masové konzervy a další.
Nesterilované výrobky, u nás třeba kaviár Nekton ve skleničce, je dobré konzumovat během doby minimální trvanlivosti.
Správně vyrobené sterilované rybí konzervy - sardinky, tuňák, šproty, sledě apod. - vydrží neomezeně dlouho. Je to proto, že se sterilují již uzavřené konzervy a všechno živé, všechny patogenní látky v nich jsou tak zničeny. Uvnitř konzervy nic, co by "pracovalo", není. Pokud není konzerva poškozená, nemají se do ní jak tyto látky dostat a její obsah je tak stálý a nezávadný.
Proto v současné době EU zvažuje, že je, spolu s dalšími masovými konzervami, přeřadí do poslední kategorie, která žádné označení nemá.
Bez označení se v současné době prodává zboží, u kterého je na první pohled viditelné, v jakém je stavu, například ovoce a zelenina. Patří sem i „tvrdý“ alkohol, pochutiny (jako je třeba ocet nebo sůl) a pekárenské výrobky.
Věříme, že v budoucnosti budou v této kategorii i naše konzervy.
Závěrem bychom rádi připomněli, že je vždy dobré kontrolovat výrobek před nákupem. Během transportu se může přihodit ledacos. Kontrola obalu vám zabere pár vteřin a určitě se vyplatí.
Více o plýtvání potravinami se dozvíte třeba na stránkách organizace Zachraň jídlo, která bojuje proti plýtvání jídlem, energií i penězi. Na jejich stránkách se dočtete i jak plánovat nákupy, abyste se nestali kořistí slevové akce, jak skladovat potraviny, aby vám vydržely, nebo kde sehnat perfektně zdravou zeleninu, která má třeba jen zvláštní tvar a prodává se tak za nízkou cenu.
Pokud byste se chtěli dozvědět něco víc, nebo vás napadá doplňující otázka, napište mi na info@nekton.cz
Za Nekton vás zdraví Ondra