Jaký je (a měl by být) rozdíl mezi celým tuňákem, kusy, filetami, kousky a drtí.

Názvů na konzervách tuňáků je mnoho. Kusy, kousky, filety, drť... Co přesně jednotlivá označení znamenají a co máte po otevření konzervy nalézt, vám prozradíme v našem článku.

Tak jako u jiných potravin musí se i výrobci a dodavatelé konzerv s rybím masem řídit normami a legislativou, která přesně určuje, jak zákazníka informovat o tom, co na něj pod víčkem čeká. V zásadě platí, že maso může být v konzervě v jakékoliv podobě, ale musí být vždy správně a viditelně označeno na plechovce.

Důležité je vědět, že i balení obsahující velké kusy může být doplněno menšími kousky, aby bylo dosaženo správné gramáže obsahu masa v balení. Proto je při hodnocení kvality konzervy nutné nejprve slít šťávu, abychom viděli, co opravdu konzerva obsahuje. Psali jsme o tom mimochodem v článku, zaměřeném na jeden ne úplně vydařený test v pořadu A dost. Obsah těchto menších částí je však regulován a je vždy stanoveno, kolik procent obsahu masa mohou tyto menší části tvořit.

Předpisy a jejich vysvětlení

Tuňáka se konkrétně týká: „NAŘÍZENÍ RADY (EHS) č. 1536/92 ze dne 9. června 1992",  kterým se stanoví společné obchodní normy pro konzervované tuňáky a bonita.“

Tam se v článku 3 dočtete:

Článek 3.1. Tvoří-li některý z níže uvedených způsobů obchodní úpravy produktu část obchodního názvu podle článku 5, musejí odpovídat následujícím definicím:

Tuňák celý

Svalovina je příčně rozříznuta a má tvar celého plátku, který je tvořen jediným kusem nebo sestaven z kompaktního seskupení několika porcí masa. Připouští se přítomnost kousků do výše 18 % z hmotnosti ryby. Je-li však svalovina zabalena v syrovém stavu, je přítomnost kousků zakázána; části masa však mohou být přidány, pokud je to nutné k doplnění obsahu balení;.

Tuňák celý a Nekton - v našem sortimentu se můžete setkat s celým tuňákem u našich jednotlivě prodávaných 80 gramových balení a v balení 3 x 80 ve vlastní šťávě.

Tuňák celý nekton

Tuňák filety

Podélné svalovinové pásy odebrané ze svaloviny rovnoběžně s páteří; svalovinové pásy z břišní stěny; v tomto případě mohou být filety také označeny jako břišní filety.

Pro laika: dlouhé, pevné, jednotlivé kusy masa tuňáka. Netoleruje se přidávání jiného způsobu úpravy. Třeba doplnění hmotnosti kusy nebo kousky zde není možné.

Filety najdete hlavně ve sklenicích a to proto, že se do nich vejdou větší kusy masa. Navíc filety krásně vypadají, takže pohled na ně před otevřením je součástí kulinářského zážitku. Filety nejsou předpisy příliš svázané. Musí se jen jednat o jednotlivé celé kusy masa bez doplněných kusů, kousků, či drtě.

Tuňák filety a Nekton - V řetězcích se s filetami nesetkáte. Důvodem je vyšší cena, která by po započtení marží prodejců vystřelila ještě výš a učinila by tak z nich nedostupnou potravinu, což by byla škoda. Dalším důvodem je také nezvyk zákazníků kupovat konzervované ryby ve skle. Jestli se bojí manipulace, nechce se jim nosit těžší sklo, nevíme, ale zkusíme zjistit:-) Každopádně pro vás, kteří máte rádi vysokou kvalitu a rádi si pochutnáte na velkém kusu tuňáka, máme na našem e-shopu k dispozici prémiové filety tuňáka v olivovém oleji z řady Cabo de Peñas. Prohlédnout nebo i zakoupit je můžete ZDE

Filety z tuňáka ve skle Nekton

Tuňák kusy

Části masa, jejichž původní struktura svaloviny je zachována a jejichž rozměry na nejkratší straně nejsou nižší než 1,2 centimetrů. Připouští se přítomnost kousků do výše 30 % z hmotnosti ryby.

Tuňák kusy a Nekton - Tuňák kusy naleznete v oblíbeném, praktickém balení tuňáka v olivovém a ve slunečnicovém oleji 3x 80 gramů.

Tuňák kusy Nekton

Tuňák kousky

Části masa, jejichž původní struktura svaloviny je zachována a jejichž velikost je různá. Zde tak můžete najít větší i menší kousky, ale vždy ještě "na skus". Skvělé na saláty, tuňáka nemusíte nijak drtit, nebo krájet. Stačí zamíchat do zeleniny nebo těstovin.

Tuňák kousky a Nekton - tuňák kousky tvoří obsah našich konzerv z řady Wellness. Smyslem této řady je dopřát zákazníkům velkou porci kvalitního masa v praktickém balení. Kousky tomu vyhovují nejvíce, protože jsou nejuniverzálnější. Dají se snadno sníst lžičkou, nebo jak už jsme psali, použít při vaření.

Tuňák drcený

Částečky masa o stejné velikosti, které netvoří pastu.

Tuňák drcený a Nekton: Drceného tuňáka v nabídce nemáme. Využití v kuchyni samozřejmě najde, ale pokud si můžeme vybrat, vždycky bychom sami koupili tuňáka kousky. Neměli bychom radost z vybírání, ochutnávání a tím pádem ani prodeje. Zůstáváme tak věrni našemu sortimentu, za nímž si můžeme naplno stát.

Ostatní kategorie

Budeme-li nadále užívat předpisů u zpracování tuňáka platí, že každý způsob úpravy nebo kuchyňská příprava tuňáka se připouští, jsou-li jasně uvedeny v obchodním názvu. To se týká třeba pasty apod. Můžete se tak setkat s výrazy třeba "Tuňák na těstoviny" a jelikož tato kategorie není nikde popsaná, může být obsahem konzervy cokoliv. Za nás je ale lepší koupit si tuňáka v jasně deklarované kvalitě/velikosti s jasně deklarovaným obsahem a pokud si chcete dopřát těstoviny s tuňákem, tak třeba zkusit super-jednoduchý recept našeho kolegy Pavky. Uvidíte, jak snadné může vaření být a budete mít plnou kontrolu nad tím, co jíte.

Závěr

Ať už máte předpisy rádi, nebo nikoliv, tady určitě dávají smysl. Dávají zákazníkovi jsnou informaci, co nalezne v neprůhledné konzervě. Také mu dá možnost se bránit, když narazí na nepoctivého dodavatele. Věříme tak, že vám náš článek pomohl se v celé této konzervativně plechovkovité situaci zorientovat a v budoucnu si tak budete umět vždy vybrat toho správného tuňáka pro tu správnou příležitost. Pokud to bude tuňák naší značky Nekton, budeme moc rádi.
Pokud by Vás zajímalo cokoliv dalšího neváhejte se na nás obrátit. Rádi všechny dotazy zodpovíme, případně připravíme další blog plný informací a zajímavostí.

Za Nekton - Vrňata s.r.o.

Ondra Bureš

linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram