Rychlé, teplé, výživné, jednoduché, dobré! Recepty na tuňáka či lososa z konzervy

Kuchyně, při které použijete konzervovaného lososa nebo tuňáka je mnohem bohatší, než jen časté "uvařit těstoviny a vyklepnout do nich konzervu." Přitom to není o moc složitější. Inspirujte se našimi oblíbenými recepty, které zvládne uvařit i Ondra z marketingu, takže to určitě dokážete i vy!:-)

Karbanátky z lososa
Ilustrační foto

Cuketovo-tuňákové karbanátky

Cuketa je častým dárkem "ze zahrádky" od našich kolegů nebo blízkých, ale co s ní? Naše rada: karbanátky! S "patláním" směsi vám rády pomohou i děti, vše si máte čas před smažením dochutit a hotovo máte za dvacet minut.

Suroviny:

1 plechovka tuňáka ve vlastní šťávě Nekton Wellness (185 g)

Tuňak Wellnes Nekton

1 středně velká cuketa

100 g tvrdého sýra (eidam, gouda, cheddar, jaký máte rádi)

1 vejce

2 stroužky česneku

sůl

pepř

strouhanka na zahuštění a obalení

Postup:

Tuňáka slijeme, vložíme do misky a rozmačkáme vidličkou, případně použijeme drť, kterou rovněž slijeme. Cuketu oloupeme, zbavíme zrníček (ideálně podélně rozkrojit a zrníčka vybrat lžičkou), nahrubo nastrouháme, trochu osolíme a necháme patnáct minut odležet. Pak ji vymačkáme v cedníku, nebo v pláténku a smícháme s tuňákem, nahrubo nastrouhaným sýrem, vejcem, prolisovaným česnekem a strouhankou podle potřeby. Dochutíme solí a pepřem.

Tvarujeme karbanátky, které ještě zlehka obalíme ve strouhance a na pánvi smažíme do zlatova. Pokud chcete zdravější variantu bez smažení, upečte karbanátky v troubě. Vynechte závěrečné obalení ve strouhance. Troubu předehřejte na 200 °C. Na větší plech dáme pečící papír. Pak na něj naskládáme karbanátky a ty pak z každé strany mírně polijeme olejem. Plech s karbanátky dáme do trouby a pečeme asi 20 - 30 minut.

Špagety s tuňákem (nebo lososem)

Vylepšená klasika. Konzervu jen tak nevsypeme do uvařených těstovin, ale přidáme jen pár ingrediencí na pánev a uvidíte ten rozdíl.

Suroviny:

400 g špaget

2 x konzerva tuňák Nekton (nebo losos Nekton) ve vlastní šťávě 

Tunak Nekton Wellness
KOnzerva Losos ve vlastní šťávě

200 g anglické slaniny

250 g smetany na vaření

sůl

pepř

čerstvá bazalka nebo petrželka

Postup:

Špagety uvaříme podle návodu a necháme okapat. Na pánvi osmahneme drobně pokrájenou slaninu. Přidáme smetanu (v pokojové teplotě, aby se nám nesrazila), na kousky rozdrobeného tuňáka (nebo lososa), špagety a vše pečlivě promícháme a prohřejeme. Je-li třeba, dochutíme solí a pepřem. Na talíři zdobíme pokrájenou bazalkou nebo petrželkou.

Těstoviny vmíchávejte do směsi na pánvi postupně a po částech, ať se nestane, že byste měli kopec špaget s troškou omáčky.

Zapečené papriky s tuňákem
Ilustrační foto

Papriky plněné tuňákem

Oblíbený recept naší italské kamarádky Agnese. Kdo četl Kmotra, ví, že pečené papriky jsou základem sicilské kuchyně. Agnese je sice z Abruzza, ale na tento recept s pečenými paprikami nedá dopustit.

Suroviny:

2 velké papriky libovolné barvy

2 konzervy tuňáka v oleji Nekton (každá 160 g)

Tuňák Wellness Nekton

2 plátky toastového chleba

100 ml mléka

1 vejce

50 g parmezánu

trochu strouhanky

2 lžíce olivového oleje

sůl

pepř

Postup:

Papriky podélně rozkrojíme na dvě poloviny, očistíme, opláchneme a osušíme. Z toastového chleba odřízneme kůrku, nakrájíme jej na drobné kostičky, zalijeme mlékem a po chvíli vymačkáme. V míse pečlivě promícháme namočený chléb s vejcem, sýrem a okapaným tuňákem. Dochutíme solí a čerstvě mletým pepřem. Směsí naplníme papriky. Papriky položíme na plech vystlaný pečicím papírem, posypeme strouhankou, pokapeme olivovým olejem a pečeme v troubě předehřáté na 180 minut zhruba půl hodiny dozlatova.

Zapečené těstoviny s tuňákem (nebo lososem)

Nevíte, kdy se vám rodina sejde na večeři? Zapečené těstoviny jim můžete nechat v pekáči bez strachu, že už to nebude ono. Jen tak mezi námi, my, zkušení víme, že zapečené těstoviny chutnají nejlépe druhý den studené s kečupem, ale tohle před maminkami neříkáme:-)

Suroviny:

400 g těstovin penne

1 konzerva sekaných rajčat

2 konzervy tuňáka nebo lososa ve vlastní šťávě nebo v oleji od Nektonu (185 g)

1 červená paprika

1 cibule

2 stroužky česneku

2 lžíce oleje

sůl

pepř

1 lžička cukru krupice

1 lžička sušeného oregana

strouhanka

100 g strouhaného sýra

Postup:

Těstoviny uvaříme do měkka, scedíme a necháme okapat. Jemně nakrájenou cibuli a česnek osmahneme na oleji, přidáme na čtverečky nakrájenou papriku, lehce orestujeme a zalijeme rajčaty. Přidáme cukr a oregano, osolíme, opepříme a 15 minut pod pokličkou podusíme. Smícháme s těstovinami, přidáme kousky tuňáka nebo lososa, pečlivě promícháme a ještě dochutíme. Směs vložíme do zapékací mísy vymazané máslem a vysypané strouhankou. Posypeme strouhaným sýrem a v troubě vyhřáté na 180 stupňů 15 až 20 minut zapečeme.

Špagety s pestem, tuňákem, olivami a bazalkou

Jestli hledáte hodně jemnou, italskou chuť, tento recept je pro vás. Bazalkové pesto a černé olivy jemně doplňují tuňáka a výsledkem je pravá italská chuť.

Suroviny:

300 g špaget

1 konzerva tuňáka Nekton v oleji (185 g)

2 lžíce bazalkového pesta

hrst černých oliv bez pecek

sůl

pepř

čerstvá bazalka

Postup:

Špagety uvaříme podle návodu, slijeme a necháme okapat. Na pánev vyklopíme tuňáka s částí oleje, přidáme na kroužky nakrájené olivy, bazalkové pesto a okapané špagety, Vše promícháme, prohřejeme, je-li nutné, dochutíme solí a pepřem. Podáváme ozdobené čerstvou bazalkou.

Zapečené těstoviny s lososem
Ilustrační foto

Těstoviny zapečené s tuňákem a sýrem

Suroviny:

400 g těstovin

2 konzervy tuňáka po 185 gramech

1 cibule

2 stroužky česneku

250 g strouhaného sýra

120 g másla

kelímek smetany ke šlehání

sůl

pepř

olej

Přidat můžete zeleninu, kterou máte rádi. Sterilovanou kukuřici, hrášek, nebo třeba brokolici.

Postup:

Těstoviny uvaříme podle návodu, scedíme, necháme okapat a vložíme do mísy. Na pánvi osmahneme na drobno nakrájenou cibulku a česnek a přidáme je do mísy k okapaným těstovinám. Ve stejné pánvi rozpustíme máslo, přidáme smetanu (neměla by být přímo z lednice, aby se nesrazila), opatrně osolíme (budeme přidávat sýr), opepříme, sundáme z plotny a vmícháme polovinu sýra. Omáčku přelijeme do mísy k těstovinám s osmaženou cibulkou a česnekem. Přidáme okapaného tuňáka a pečlivě vše promícháme. Směs vložíme do máslem vymazané a strouhankou vysypané zapékací mísy, posypeme zbylou polovinou sýra a necháme 15 až 20 minut zapéct v troubě předehřáté na 180 stupňů.

Těstoviny s lososem a fazolkami v sýrové omáčce

Suroviny:

400 g těstovin (můžeme použít také koupené hotové noky)           

1 konzerva lososa v oleji nebo ve vlastní šťávě

KOnzerva Losos ve vlastní šťávě

100 g anglické slaniny

250 g zelených fazolek, mohou být i z konzervy nebo mražené

200 ml smetany na vaření

4 trojúhelníčky taveného sýra

sůl

pepř

Postup:

Těstoviny (případně noky) uvaříme podle návodu, scedíme a necháme okapat. Čerstvé fazolky očistíme a pět minut povaříme v osolené vodě. Scedíme, necháme okapat. Na pánvi orestujeme na jemné proužky nakrájenou slaninu, přidáme oblanšírované fazolky (případně ty zmražené nebo slité z konzervy), osolíme, opepříme a společně podusíme. Přidáme smetanu (v pokojové teplotě, aby se nám nesrazila) a tavené sýry a vše na mírném ohni podusíme, až se sýr rozpustí a omáčka příjemně zhoustne. Na závěr přidáme kousky slitého lososa a těstoviny, necháme je prohřát a ihned podáváme.

Zapečená rajčata plněná tuňákem

Suroviny:

4 velká rajčata

1 konzerva tuňáka v oleji

1 vejce uvařené natvrdo

1 lahůdková cibulka

1 lžíce majolky nebo kysané smetany

worcester

citron

sůl

pepř

Postup:

Rajčata omyjeme, odřízneme jim vršek, vydlabeme vnitřek a necháme je okapat. Tuňáka slijeme a dáme do mísy. Přidáme jemně nasekanou lahůdkovou cibulku, na drobné kostičky nasekané vejce i vnitřky rajčat, majolku nebo kysanou smetanu, pár kapek worcesteru a citronu, osolíme, opepříme a pečlivě promícháme.  Směsí naplníme rajčata, přikryjeme je odříznutými vršky a v troubě vyhřáté na 180 stupňů 15 až 20 minut zapečeme.

Dobrou chuť, spoustu chvály a veselé spolustolovníky přeje Ondra

linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram