Každý z nás má oblíbený rychlo-recept na těstoviny nebo pomazánky s rybkami. Tento recept je od našeho kolegy Pavla. Pavel je hrdý plzeňák, takže po plzeňsku: „Pavkovo bleskové těstoviny s tuňákem“
Tuňák Nekton ve vlastní šťávě nebo v oleji (pokud chcete těstoviny spíše ochutit stačí 80 gramová konzerva, pokud chcete pořádnou porci, 185 gramová konzerva Wellness je jasná volba)
1 cibule
Sterilovaná kukuřice
Těstoviny (ideálně fusilli/vřetena, farfalle/motýlci, penne rigate/jak jsou penne česky?:-) 150g syrových těstovin na osobu
Olivový olej
Rozšíření: Jakákoliv zelenina, kterou máte rádi. Sterilovaná i mražená. Přidat můžete třeba i lístky špenátu.
Nakrájíme si cibuli na kostičky, slijeme sterilovanou kukuřici a slijeme konzervu tuňáka. Vše tak máme po ruce a připravené.
Začneme vařit těstoviny. Na 100 gramů těstovin ideálně jeden litr vody. Nezapomeneme dát do vody lžičku soli na každý litr vody a vaříme dle instrukcí na balení.
Do hluboké pánve kápneme trochu olivového oleje a lehce osmažíme cibulku do sklovata - cibule se zdá být průhledná, ještě ani náznakem nehnědne. Když je hotovo, stáhneme plamen, přidáme okapanou sterilovanou kukuřici a lehce osmažíme, spíše pořádně prohřejeme, než abychom vysloveně smažili.
Po minutě přidáme tuňáka a vše pořádně promícháme a prohřejeme a můžeme ještě trochu zakápnout olivovým olejem. Pokud máte rádi pikantní jídla, přidejte mletý pepř, nebo namelte na směs trochu chilli.
Tuňák je sám o sobě slaný, takže solit často ani nemusíme. Těstoviny budou rovněž slané už z vaření.
Když jsou těstoviny hotové, slijeme vodu a těstoviny pomalu přidáváme do směsi s tuňákem, tak, aby byly všechny těstoviny ochucené a nasáklé směsí. Pokud nějaké zbydou, necháme je bokem a na večer je můžeme třeba použít na salát z tuňáka na zítra.
Při použití mražené zeleniny, třeba praktické směsi „mrkev, hrášek, kukuřice, nejdřív zeleninu lehce povaříme, aby se rozmrazila, necháme okapat a teprve poté přidáváme na pánev.
No a to je celé. Ingredience vždy po ruce, vše hotové za čtvrt hodiny a možnost experimentovat k tomu - paráda!
Dobrou chuť, spoustu chvály a veselé spolustolovníky přejí Ondra a Pavka