Historie firmy

Nekton - Vrňata s.r.o.

Sága firmy Nekton probíhá od začátku devadesátých let, kdy mnohé končilo a mnohé začínalo. V rozestavěném domku v Praze–Libuši, kde tehdy nebyla ani asfaltová ulice, se Petr a Věra Vrňatovi rozhodli, že si zkusí splnit sen o nezávislosti a pustí se do podnikání. Dále už necháme mluvit přímo je:

„…Zásadní pro nás bylo, že chceme, aby naše podnikání dávalo smysl. Aby to nebylo jen převážení zrovna módního zboží a hledání cesty, jak mít co nejvyšší marži. Chtěli jsme, aby nás to bavilo a abychom dělali radost i našim zákazníkům.

Na stole byly původně dvě možnosti. Buď odejít z Prahy a zkusit provozovat horský penzion a vydělat si na dluhy spojené se svépomocí stavěným rodinným domkem tím, že ho pronajmeme. Nebo to risknout, nastěhovat se do nedokončené stavby a pokusit se ji využít nejen k bydlení, ale i jako základnu našeho podnikání. Rozhodli jsme se zůstat ve známém prostředí široké rodiny a přátel. Z rodinného domku se stalo ubytování pro všechny budoucí kolegy, ze sklepa příruční sklady a pak už to byla „jen“ vzájemná podpora a spolupráce 24 hodin denně.

PROČ SI VYBRAT NEKTON?

…Zásadní pro nás bylo, že chceme, aby naše podnikání dávalo smysl. Aby to nebylo jen převážení zrovna módního zboží a hledání cesty, jak mít co nejvyšší marži. Chtěli jsme, aby nás to bavilo a abychom dělali radost i našim zákazníkům...
Rodinný dům

Proč zrovna rybí konzervy

Od začátku jsme si byli jisti, že bychom rádi dováželi něco, čeho byl na trhu nedostatek a bylo pro nás důležité, že nechceme distribuovat „jakékoliv“ zboží, chtěli jsme, aby to bylo něco, co máme sami rádi, co bychom se nezdráhali nabídnout vlastním dětem, prostě, aby to mělo „smysl“. 

Kladný vztah k jídlu a potravinám jsme s Petrem získali při studiu střední hotelové školy, kde jsme měli příležitost ochutnat i produkty, které nebyly volně v distribuci, ale byly často jen pro zahraniční hotelové hosty. To se týkalo i rybích konzerv. 

Rozhodli jsme se tak, že zkusíme na český trh dostat poctivé rybí produkty a dopřát lidem to, co naprosto běžně konzumují milióny Evropanů. Nikdo nečekal, že máme před sebou 30 let práce, při které jsme se nikdy nenudili.

Zobrazit více

Hledáme jméno

Prvním krokem bylo vymyslet jméno firmy. Jak u nás bylo tradicí, ani nad tím nebyl čas moc spekulovat. Během vyřizování a zjišťování, co vše je pro založení firmy potřeba, jsme pozapomněli, že při registraci je potřeba sdělit i jméno firmy. Ráno před cestou na úřad tak proběhlo asi následovně. 

Obutí a oblečení jsme kontrolovali, jestli máme vše:
„Občanky?“ „Máme.“ „Maturitní vysvědčení?“ „Máme.“ „Kolky?" „Máme“ „Jméno firmy?“ „No jo vlastně, jak my se budeme jmenovat?“
Nevíš-li něco, zeptej se slovníku. Vrhli jsme se tak ke knihovně a začali vyhledávat jednotlivá hesla spojená s mořským životem, až jsme narazili na „Nekton - živočišstvo plovoucí aktivně ve vodě, neunášené pasivně vodou.“

A bylo to. V ten moment jsme věděli, že nás to vystihuje naprosto přesně. Touha aktivně plout životem, nenechat se jen tak unášet vodou, byla naše hlavní motivace, proč zkusit podnikání. Druhá otázka - Jak charakterizovat to, v čem budeme podnikat, tím byla rovněž vyřešena.
Zobrazit více
Vykládání nákladního automobilu

První vagón zboží

Ve světle všech potravin a dalších výrobků, které se k nám ze západu začaly v „devadesátkách“ dovážet, působila rybí konzerva jako chudý příbuzný. Jistě si pamatujete všechny ty zářivé televizní reklamy na jogurty, čokoládové tyčinky, sladké nápoje. Položte vedle toho konzervu sardinek, což bylo to jediné, co se tehdy zákazníkům pod „rybí konzerva“ vybavilo. Stalo se tak, že i Koospol, tehdy stále vládce mezinárodního obchodu s potravinami, o tento obchod vlastně neměl zájem. Přitom zahraniční výrobci měli snahu dostat se na náš trh a nebylo tak složité se s nimi domluvit.

V srpnu roku 1991 jsme tak ručně vykládali náš první vagón rybích konzerv. Ten přijel na nádraží Krč, a to samozřejmě v momentě, kdy jsme byli na třídenním poznávacím zájezdě. Tehdy zboží nejezdilo na čas. Objednali jste určité množství na určité období - a kdy přesně se zboží objeví, bylo ve hvězdách. Naštěstí šlo vagón nechat odvézt na slepou kolej, kde na nás počkal. Dovolenou jsme tak zakončili tělocvikem, kdy jsme kolečkem vozili konzervy k půjčenému náklaďáku Praga S5T, kterým jsme zboží dovezli do našeho domkoskladu.
Zobrazit více

Je třeba obout boty a dlouho jít

Zboží jsme tedy měli, ale to nejdůležitější nás čekalo - dostat konzervy do obchodů. V roce 1991 fungovaly samoobsluhy jako součást větších celků, družstev, a ta odebírala zboží centrálně, tak jak byla zvyklá během let již tehdy dávno minulých.

My tak museli hledat menší zprivatizované nebo nově vznikající prodejny, což znamenalo vzít si telefonní seznam a všechny je osobně obejít s kufříkem se vzorky. Funkce se tak v našem dvoučlenném týmu rozdělily. Petr obcházel a Věra měla na starosti účetnictví, fakturaci a administrativu. Nemuseli jsme naštěstí chodit všude pěšky. Našemu jednočlennému obchodnímu oddělení pomáhal spolehlivý vůz Škoda 100.

S přibývajícími zakázkami bylo potřeba více pomocných rukou. Rozšíření firmy o kolegy z řad rodinných příslušníků a kamarádů bylo logické -  a i s odstupem 30 let je považujeme za nejlepší řešení. Atmosféra nově vznikající firmy, společná práce, společné dovolené, společné oslavy, společné prožívání neúspěchů a hlavně převaha společných úspěchů jsou nezapomenutelné.
Zobrazit více
Postup stavby skladu v Jesenici
Rybářská loď vyráží na moře

Vodami klidnými i neklidnými již přes třicet let...

...Následovaly první cesty na veletrhy, následně i do samotných továren po celém světě. Někdy se nám dařilo lépe, někdy hůř, ale náš tým zůstal prakticky beze změny. Spolu jsme prožili roky překotného rozvoje v „devadesátkách“, které se vyznačovaly platební „nemorálkou“ některých odběratelů i jejich krachy, kvůli čemuž jsme několikrát začínali znovu téměř od nuly, ale se zkušenostmi, které byly k nezaplacení. I díky rodinné atmosféře ve firmě jsme ale vždy našli motivaci a vystoupali zpět.

Zvládli jsme i několik celosvětových finančních krizí. Narodily se nám děti, které měly spoustu strejdů a tet, pobíhaly mezi účty a schovávaly nám faktury. A dnes už pomalu předáváme zkušenosti jim, tak, aby se mohly jednou samy chopit kormidla a vést naši bárku vstříc moři událostí, které přijdou.

Jsme si jisti, že kurz, který držíme po celou dobu existence firmy, je správný: Dělat to, v co věříme a prodávat jen to, co sami jíme a co bychom se nebáli nabídnout i našim dětem. Věříme, že i další generace z něj neuhne ani o píď.

Těšíme se na další roky s vámi, našimi zákazníky!
Zobrazit více
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram