Omega 3 mastné kyseliny - olej z tresčích jater

Olej z tresčích jater

Omega 3 mastné kyseliny jsou velmi zdravé a pomáhají našemu tělu. O tom, jak konkrétně nám Omega 3 mastné kyseliny pomáhají, se dočtete zde. Pokud vám ryby příliš nechutnají, můžete zvýšit příjem Omega 3 mastných kyselin preparáty, kterých je na trhu mnoho a jsou určitě pro zdraví přínosné. Poměr cena – výkon však není vždy adekvátní. Srovnali jsme tak, čistě pro informaci, běžnou konzervu tresčích jater s nejmenovanými preparáty. Jak to dopadlo?

Jak vzniká konzerva

Nejprve si povězme, jak vzniká konzerva s tresčími játry. Do vymyté plechovky se vloží tresčí játra, ta se lehce posolí, může se přidat citrón nebo třeba bobkový list. Následně se konzerva uzavře a sterilizuje teplem. To je vše. Vše, co v plechovce naleznete, pochází z jater v ní obsažených. Můžete tak nalézt játra větší, u kterých nebude tolik oleje, případně menší, kde ale bude zase konzerva oleje plná. Nic se nedoplňuje ani nedolévá.

Olej tedy z plechovky nevylévejte. Byla by to škoda. Je to ten samý olej, který si jinak můžete koupit v lahvičkách nebo v tabletách v lékárně. Ten z konzervy z tresčích jater můžete klidně rovnou vypít, někdo si v něm namáčí chleba, podobně jako v olivovém oleji. Je také možné slít olej do skleničky a naložit do něj nakrájený česnek. Tahle jó zdravá kombinace chutná skvěle na bagetce.

Co je k mání a za kolik je to k mání?

Na internetu jsme objevili velké množství potravinových doplňků, některých bohužel nesmyslně drahých. V lékárnách a prodejnách zdravé výživy se nejčastěji prodávají lahvičky po 250 ml. Jsou od různých výrobců a stojí od 250,- do 699,-. Z oněch 250 ml oleje získáte průměrně 55 gramů Omega 3 mastných kyselin.

V kapslích stojí nejlevnější 238 Kč za 200 kapslí, nejdražší, a to nás málem položilo, 790,- za 60 kapslí. Přitom kapsle vždy obsahuje 500 mg tresčího oleje.

Přepočítali jsme tak, kolik Vás stojí jeden gram Omega 3 mastných kyselin:

Tresčí játra Nekton: 9 gramů Omega 3 mastných kyselin na balení.

Cena za gram Omega 3 je tak 5 Kč

Nejlevnější lahvovaný olej z tresčích jater: 250 Kč za 250 ml

Cena za gram Omega 3 - 4,50,-

Nejdražší: 699 Kč za 250 ml

Cena za gram Omega 3 - 12,50,-

Nejlevnější kapsle: (238 Kč za 200 kapslí, jedna kapsle 500 mg oleje)

Cena za gram Omega 3 – 4,30,-

Nejdražší: (790 Kč za 60 kapslí. Každá kapsle 500 mg oleje)

Cena za gram Omega 3 – 114,-

Dodáme, že kapslí je, podle výrobce, potřeba spolykat šest denně.

Ať počítáme, jak počítáme, vychází nám z toho, že se vyplatí nastudovat si, co si kupujete. Protože za stejnou službu můžete zaplatit velmi rozdílné částky.

Pro vás, kterým ryby nechutnají, jsou kapsle dobrým řešením.

Olej v lahvičce už je složitější. Mohl by být řešením pro ty, kterým nechutnají ryby, ale chutná jim jejich olej, jsou-li tací. Nebo najdou uplatnění u toho, kdo třeba nemá moc času jídlo „řešit,“ ale chce mít jistotu, že má ve svém organismu Omega 3 kyselin dostatek.

No a pro vás, kteří si rádi na mořských rybách pochutnáte, jsme tu my. 😊

linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram